štvrtok 26. júla 2012

Svetlo a tma.





Zapečené fazuľové struky.



Do osolenej vriacej vody dáme variť umyté a nakrájané fazuľové struky a varíme 5-10 minút, podľa toho, aké mäkké chceme mať struky. Scedíme a poukladáme ich do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. K strukom pridáme šunku - spodná vrstva fazuľa, stred šunka, vrch fazuľa.

Zo smotany si pripravíme "zálievku" - do smotany pridáme 1 celé vajce, vyšľaháme, okoreníme a osolíme a nalejeme na struky. Posypeme strúhaným syrom a zapečieme - cca. 20min.

štvrtok 19. júla 2012

Bezlepkové kapustníky.

Potrebujeme:
300g bzl. múky (ja som použila 200g Schär, 50g ryžovej múky a 50g kukuričnej múky), 3PL oleja, 1PL kryštálového cukru, 1 sušené droždie, 1 vajce, 200ml mlieka (alebo podľa potreby).

Všetky suroviny zmiešame a necháme vykysnúť. Plníme kapustovou plnkou, potrieme olejom a pečieme pri 180°C asi 20min. dozlata.

Kapustová plnka - 2PL kryštálového cukru upražíme na karamel, pridáme nadrobno posekanú kapustu, štipku soli a dusíme.


Potulky mestom.





nedeľa 15. júla 2012

Ovocné crumble.

Toto som skúšala prvý krát. Síce troška skepticky - vôbec som nemala tušenie ako bude chutiť koláč bez spodného cesta :) Ale výsledok výborný.

Do silikónovej misy naskladáme ovocie. Urobíme si drobenku z kukuričnej múky (4 PL), trstinového cukru (2 PL) a masla (1 PL). Ja som ešte pridala tekvicové a slnečnicové semiačka. Pečieme asi 30 min. pri 180°C.




štvrtok 12. júla 2012

Marhule.

Čo s plným košom marhúľ? Tak napríklad urobiť džem a ovocnú bublaninu podľa novej kuchárky od Dity. 


Bezlepková verzia - namiesto obyčajnej múky je pridaná kukuričná.



 A zajtra sa chystám na marhuľové crumble.

Len tak.

Úroda. Ríbezle s cukrom. Zdravé raňajky.




štvrtok 5. júla 2012

Staré kalendáre.

Čo so starými kalendármi? Ja som z nich napríklad urobila takéto visačky:



 Takto využijem napr. aj použité vianočné papierové tašky a hneď sú na svete recy visačky na darčeky.

pondelok 2. júla 2012

Už je doma.

 Konečne ju mám už aj ja. Už sa teším, ako z nej budem tvoriť samé dobroty ♥


Ešte aj s podpisom samotnej autorky, vytešujem sa. Po prvom prečítaní a skúmaní receptov - asi 20 papierikov v knihe, čo musím hneď vyskúšať. Dizajn a grafika celej knihy je krásna. Fotografie tiež úžasné, cítiť z nich atmosféru. Tiež sa mi páči, že tam nie sú len suché fotky jedla :) Na našom trhu som takto spracovanú kuchárku ešte nevidela.
A hlavne - pod receptami je kopec priestoru na vlastné poznámky. Už sa teším na testovanie.

nedeľa 1. júla 2012

Pudingovo-piškótový dezert.

Taká klasika z detstva. Ešte aj retro poháriky máme :)



Cestovinový šalát.



Pohánkové cestoviny so zeleninou (mrazená zmes)
a čerstvou bazalkou. Tiež je veľmi dobrý cestovinový šalát s tuniakom - len zmiešame cestoviny s tuniakom (najlepšie s niektorou zmeskou - tuniak a zelenina).